Amsterdam 4 februari, Wat doe je wanneer fysieke activiteiten om jongeren in aanraking te laten komen met techniek niet meer door kunnen gaan? De organisatie achter de Nationale Techniekdag gaat samen met AR Technologies werken aan de beeldvorming rondom techniek voor jongeren met behulp van augmented reality.

Nadat de Nationale Techniekdag is verplaatst naar september en fysieke activiteiten om jongeren kennis te laten maken met techniek zeer beperkt blijven in verband met de coronamaatregelen, is de organisatie op zoek gegaan naar creatieve manieren om alsnog aan de beeldvorming te kunnen werken. Als snel raakte mede – organisator van de Nationale Techniekdag en initiatiefnemer van platform Vrouwen in de Techniek, Marjorie Woudenberg, in aanraking met augmented reality; die extra laag over de werkelijkheid. Het bleek een zeer bruikbare oplossing voor een landelijke uitdaging om jongeren te enthousiasmeren voor techniek.

mobile, Augmented Reality

Techniek weer dichter bij de kinderen brengen
“Leerlingen kunnen niet meer fysiek op bezoek bij technische bedrijven en ook praktische projecten in het kader van de techniek vinden zeer gering plaats op scholen op dit moment. Met behulp van augmented reality kunnen robots, machines en laagdrempelige technische apparaten zo in de kamer van de leerling geprojecteerd worden. Het is zo gemakkelijk als het klinkt; met de tablet of mobiele telefoon verschijnt het voorwerp of de animatie direct in beeld en kunnen de jongeren het zien, horen en omheen lopen. Wij willen op deze manier jongeren alsnog in aanraking laten komen met de zeven werelden van techniek. Of ze dit nu thuis met hun ouders doen of zelf in de klas, dankzij deze nieuwe technologie kunnen we de techniek weer dichter bij het kind brengen”, aldus een enthousiaste Woudenberg.

Techniek alsnog horen, zien en ervaren
Volgens Lennart Maas, oprichter van het augmented reality bureau AR Technologies, biedt het gebruik van augmented reality unieke kansen voor jongeren. “Een robot in de huiskamer of een vliegtuig in het klaslokaal, je kan het zo gek niet bedenken of het is mogelijk. De voorwerpen worden via tablet of telefoon geprojecteerd in de ruimte waar de jongeren, ouders of leraren staan. De drempels zijn weg en er is geen VR bril of app voor nodig. Wij gaan gerichte animaties en voorwerpen creëren die bijdragen aan de technische beeldvorming voor jongeren. Kinderen zijn visueel ingesteld en dankzij augmented reality kunnen zij de voorwerpen in hoogwaardige 3D kwaliteit zien, horen en ervaren. Of het nu een motor, machine of mini robot is; kinderen krijgen zo een onvergetelijke en leerzame ervaring.”, aldus Maas.

AR mobile