Menu

Techniek& Speelgoed

Welkom in deze nieuwe rubriek van Vrouwen in de Techniek

Jongeren kiezen in Nederland nog veel te vaak een traditioneel mannen- of vrouwenberoep. 
De Onderwijsraad stelt dat dit vooral bepaald wordt door de opvoeding. In deze rubriek komen veel onderwerpen aan bod waarmee we als ouder kinderen op een speelse manier in aanraking kunnen laten komen met de wereld van de techniek. 

Ontmoet Jenny, 36 jaar, moeder, docent, en voorvechter voor meer meiden in de techniek.

We trappen af met een serie over speelgoed. Spelenderwijs worden zaadjes geplant.

Het weer is omgeslagen, en de schappen van de supermarkt zijn weer gevuld met pepernoten. Nog even en dan vallen de speelgoedboeken weer op de deurmat. Nergens wordt zo duidelijk onderscheid gemaakt tussen jongens en meisjes dan met speelgoed. Paginabreed staan meisjes te strijken, koken en spelen ze met levensechte poppen. Enkele bladzijden verderop worden jongens brandweerman, bouwen ze een racebaan en repareren dingen met hun gereedschapskist.

Minister van Engelshoven (onderwijs, cultuur en wetenschap) is het met ons eens: deze stereotypering is niet meer van deze tijd. 

Wanneer kinderen op jonge leeftijd al ervaren dat ze bepaalde dingen niet leuk zouden moeten vinden, wordt het moeilijk om daar bijvoorbeeld ten tijde van de studiekeuze, nog een ommezwaai in te maken.

In deze serie denken we met je mee om het ideale speelgoed te vinden voor de feestdagen met het thema techniek.

In de komende weken test ik samen met mijn jongens, hun vriendinnetjes, vriendjes en buurmeisjes verschillende soorten speelgoed met een technisch tintje. Kijk met ons mee en maak van je nichtje een constructiekoningin, van je dochter een elektrogoochelaar, of van je zoontje een programmeerprins!