Menu

Óók binnen de Technische branche heb je genoeg banen die klanten contact hebben. Zo is Marlon enthousiast over techniek en adviseert ze dagelijks klanten in haar werk! Lees meer over Marlon en krijg inspiratie om ook voor deze mooie branche te kiezen!

Marlon vertel eens over wie je bent en wat je doet?

Ik ben Consultant duurzame energie en ik kom met de klant in contact nadat er (vaak) vanuit Kennis Centrum Duurzame Energie een aanvraag voor een opdracht binnenkomt.

Dagelijks ben ik bezig met het geven van advies over hoe onze klanten kunnen verduurzamen binnen hun bedrijf. Doordat ik een technische studie heb gedaan en in de uitvoer heb gewerkt kan ik adviesaanvragen ook goed technisch benaderen. Ik snap namelijk waar de uitvoer tegenaan loopt en doordat elk vraagstuk anders is, zorg ik dat elke klant een op maat advies ontvangt die het beste past voor alle partijen.

Kan je eens een voorbeeld geven van zo’n advies?

Ik heb gewerkt voor een museum die ook een gedeelte heeft voor kinderen. De vraag die we hiervoor kregen was dat het museum geen aardgas meer wilde gebruiken en naar een duurzame oplossing wilde gaan. Als ik zo’n vraagstuk krijg dan ga ik kijken wat de mogelijkheden hiervoor zijn en dat doe ik als volgt:

 • Eerst heb ik een gesprek met de klant. Hierin praten we over het gewenste resultaat en de mogelijkheden om de werkzaamheden uit te voeren, waar je namelijk rekening mee moet houden zijn:
  • Mag het museum dicht?
  • Is er een probleem als er overlast is?
  • Mag er intern verbouwd worden etc.
 • Na dit gesprek ga ik kijken wat de beste oplossingen zijn en bespreek ik dit vaak ook even met een collega (ligt aan de omvang van het project).
 • Van alle oplossing blijven er een paar over die het beste passen bij dit vraagstuk
  • Bij de beste oplossingen bereken ik bijvoorbeeld hoeveel co2 er bespaart wordt, wat de investering voor de klant gaat zijn etc.
 • Als alles op papier staat dan presenteer ik het voor de klant en zij kunnen altijd nog vragen stellen. Samen bekijken we vervolgens welke oplossing het beste bij hun past.

Er zijn geen standaard oplossingen omdat elk bedrijf of plek weer een andere aanpak nodig heeft. Vandaar dat het belangrijk is om creatief te zijn, je kijkt namelijk niet alleen naar het vraagstuk maar ook naar de omgeving. Zijn er mogelijkheden in de buurt waar je gebruik van kan maken, kunnen we opnieuw gebruik maken van andere duurzame energie en wat past het beste bij dit bedrijf.

Hoe ben je in de techniek branche terecht gekomen?

Mijn oom en tante hebben altijd een sanitair winkel gehad en daar heb ik mijn eerste bijbaantje gedaan. Toen ik zag welke mogelijkheden er waren bij het bestellen van een badkamer en wat er allemaal bij komt kijken op technisch gebied, ben ik mij gaan verdiepen om ook die richting op te gaan.

Studie

Toen ik mijn studie, MBO installatietechniek, had gekozen kwam ik er al snel achter dat deze opleiding zoveel meer mogelijkheden biedt dan alleen het installeren van een badkamer. Na het MBO heb ik HBO gedaan, dit was een duaal opleiding. Op deze manier kun je theorie en praktijk goed met elkaar combineren. Met veel plezier heb ik deze opleiding gedaan en door de stages kreeg ik de mogelijkheid om bij verschillende bedrijven binnen te kijken.

Even een leuk weetje tussen door:

Vaak wordt gedacht dat je met MBO alleen in de uitvoer kan werken, maar er zijn ook kantoor banen of bedrijven die juist doorgroeimogelijkheden bieden om gebruik te maken van de kennis op de vloer in een kantoor baan. (Dit ligt natuurlijk aan het bedrijf en welke richting je studeert.)

Carrière

Tijdens de start van mijn carrière ben ik in de uitvoer van de installatie begonnen. Eerst als tekenaar en later als engineer. Daarna besprak ik alles met de monteurs en bestelde alle materialen voor het project. Wanneer er dan toch iets niet helemaal klopte met de werkelijkheid dan keek ik er met de monteurs samen naar hoe we het gingen oplossen. Ik maakte dan altijd de planning en deze verliep vaak op rolletjes maar er zijn ook momenten dat mijn planning niet verliep zoals ik die gemaakt had en ja, dat geeft dan wel even spanningen. Je werkt namelijk in een team en als iemand iets niet kan aanleveren of als het ontwerp toch niet volledig past dan kan het zo zijn dat het andere team vertraging oploopt en dat is natuurlijk erg vervelend.  

“Wat ik heel gaaf vind is dat je ziet wat je bedacht hebt en dat het dan ook echt gemaakt wordt is super om te zien.”

Verder vond ik de sfeer op de werkvloer leuk. Iedereen werkt samen om hetzelfde resultaat op te leveren voor de klant en daardoor hadden we goed contact onderling, tuurlijk waren er af en toe spanningen maar als we er samen naar keken loste we het ook samen op.

Nadat ik bij een aantal bedrijven in de uitvoer gewerkt had kwam ik erachter dat ik graag, net zoals de verkopers in de winkel, meer contact wilde hebben met de klanten. Hierdoor kreeg ik de mogelijkheid om aan de slag te gaan als consultant.

Marlon, jij doet nog veel meer dan alleen je werk, toch?

Jazeker, ik ben ook een rolmodel voor VHTO (landelijk expertise bureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek). Regelmatig spreekt ik met meiden op basisscholen en in de brugklas om te vertellen over mijn ervaringen binnen deze branche. Tijdens deze sessies beantwoord ik ook vragen die ze hebben over techniek. Ik doe dit voor mijn regio en probeer hiermee de nieuwe generatie meisjes te inspireren om ook voor techniek te kiezen.

Hoe inspireer jij meiden om voor techniek te kiezen?

Ik probeer techniek herkenbaar te maken door ze de bekendere namen te laten zien waarmee we als bedrijf werken. Ik probeer ze mee te nemen in de mogelijkheden die er zijn en dat werk niet altijd hetzelfde trucje uitvoeren is. Vaak neem ik ook dingen mee en leef ik in over waar zij nu staan in hun leven. Ik vind het belangrijk om te begrijpen hoe het met bijvoorbeeld bepaalde vakken gaat en of ze een passie hebben en daar haak ik mijn verhaal ook verder op in.