Menu

Deze keer in een dagje meekijken met: Jolanda Doornbos.

Jolanda Doornbos is eerste graads docent beeldende kunst/techniek. Ze heeft ruim 13 jaar ervaring in het onderwijs. Van (speciaal) basisonderwijs, Voortgezet (speciaal) onderwijs tot HBO.
Bovendien is Jolanda gediplomeerd in lastechnieken en in deze editie van Een dagje meekijken met, laat Jolanda zien hoe zij ooit begonnen is met lassen en waarom zij dit zo geweldig vind.

Veel leesplezier!

‘Doornbos?’ ‘Ja, present’, zei ik.  
De man draaide zich om. ‘Oh, dat had ik niet verwacht… een vrouw.
En zeker niet in een felgroen overall’ Ik glimlachte en deed mijn lange haar in een staart. ‘En jij kunt lassen?’, vroeg hij mij observerende van top tot teen. ‘Jazeker!’, antwoorde ik kordaat. ‘Wilt u een staande hoeklas? Of zal ik het vastmaken met plakband…’ De man keek me verbouwereerd aan.  ‘Dat laatste is een grapje natuurlijk’, zei ik met pretoogjes op mijn gezicht en klapte mijn lashelm dicht.

Het was het begin van een fantastische samenwerking bij de opleiding metaaltechniek. Hij de meastro, ik de leerling. Toen hij met pensioen ging zei ik: ‘Ik ga u nooit vergeten…’  ‘Ik jou ook niet…’, zei hij, want ik was één van de weinige vrouwen die hij ooit had lesgegeven…  Lassen en houtbewerking, dat is wat ik als vormgever doe.

Als ik mijn kinderen heb weggebracht naar school, dan verruil ik mijn hakjes en jurkje voor mijn overall en werkschoenen. Als ik mijn werkplaats binnenkom, dan ruik ik de melanges van verschillende houtsoorten.

De dag begin ik vaak eerst met een beetje opruimen. Want ik ben maar gewoon eerlijk: het is vaak een zooitje.  Ik schuif wat spullen aan de kant en bekijk mijn ontwerp van de dag ervoor. Deze is vaak getekend. Soms schetsmatig en uitgewerkt meestal met een passer, geo-driehoek en mijn “maat”; de schuifmaat! 

Ik ontwerp meubels en allerlei voorwerpen voor in en om het huis of voor de bewoner zelf, zoals sieraden. Ik maak ze van lokaal hout van bomen die anders door de versnipperaar zouden gaan. Als ik het natuurlijke hout kan combineren met het stoere sterke staal, maakt mij dat extra blij. Het beste van twee werelden. Voor sommige objecten werkt hout het best, soms metaal en heel vaak kan het heel goed samen gaan.  

Zelf heb ik een academische studie gedaan en ben 1e graads docent in kunst & vormgeving. Tijdens mijn studie was ik altijd in de werkplaats te vinden en dat is ook niet zo gek. Mijn vader had thuis een werkplaats en ben opgegroeid met het maken van werk. Hij heeft een licht verstandelijke beperking, maar ik niet. Dat was niet altijd makkelijk, maar het werken in de werkplaats was dat wat ons mocht binden en waarin hij niet onderscheidend was naar mij: ‘Wat ik kan, kan jij zeker! Ook al ben je een meisje’

Dat is wat ik ook andere vrouwen wil laten zien: ‘Hoe lastig je situatie ook is je kan iedere dag een keuze maken en een stapje zetten, ook al is deze maar klein, om iets van je toekomst te maken. Sta je mannetje maar en zet je schouders eronder.
Dat hoeft dus niet te betekenen dat je “je-vrouw-zijn” aan de kant zet, maar juist benut: Over het algemeen zijn vrouwen nauwkeuriger en creatiever’ ???? 

Je ziet meer foto’s van Jolanda in ‘las actie’ op haar instagram account of op haar website.

https://www.instagram.com/jolandadoornbos.nl