Menu

Nieuwe community voor vrouwen in de techniek gelanceerd

Door MetaalNieuws -28 juli 2020

Op het platform worden wekelijks verhalen gepubliceerd waarin vrouwen vertellen waarom zij voor een baan in de techniek hebben gekozen.
Op het platform worden wekelijks verhalen gepubliceerd waarin vrouwen vertellen waarom zij voor een baan in de techniek hebben gekozen.

Met het platform Techniekvrouwen.nl zetten diverse vrouwen uit de techniek zich in om andere vrouwen en meisjes te enthousiasmeren voor de techniek. De nieuwe community wil niet alleen jonge meisjes inspireren, maar ook zij–instromers voorlichten over de mogelijkheden in de technieksector.

De community met vrouwen die werkzaam zijn in de technische branche bevat vrouwen uit alle sectoren binnen de technische branche. Zo zijn er vrouwen uit de installatiesector aangesloten, maar ook kraanwerkers en lassers. Op Techniekvrouwen.nl worden wekelijks verhalen gepubliceerd waarin vrouwen uit de technieksector vertellen waarom zij destijds voor een baan in de techniek hebben gekozen. Later in het jaar worden de eerste fysieke activiteiten georganiseerd.

Méér vrouwen in de techniek

Méér vrouwen in de techniek. Met dat doel is Marjorie Woudenberg begonnen met de community Vrouwen in de Techniek.
Méér vrouwen in de techniek. Met dat doel is Marjorie Woudenberg begonnen met de community Vrouwen in de Techniek.

Initiatiefneemster Marjorie Woudenberg is de community Vrouwen in de Techniek gestart met als doel: méér vrouwen in de techniek. Zij vertelt: “Met ons platform kom ik dagelijks in contact met enthousiaste vrouwen uit de techniekbranche. Zo sprak ik een vrouw die al jaren als kraanwerker aan het werk is en hier met ongelofelijk veel passie over vertelde. Ook sprak ik een zij–instromer die ooit kapper was maar nu met enorm veel plezier als lasser werkt. Haar verhaal en dat van andere vrouwen uit de techniek vind je op ons platform. Samen met de aangesloten vrouwen spannen wij ons in om meer vrouwen in de techniek te krijgen.”

Inspirerende rolmodellen

Het aandeel van vrouwen in technische beroepen is nog steeds relatief laag en het nieuwe platform wil actief bijdragen aan een toename. “Het platform Vrouwen in de Techniek richt zich dan ook op een brede doelgroep, waaronder ook ouders. Een jonge meid van 12 zal nu nog niet echt actief bezig zijn met haar toekomstige baan, maar wél bijna met haar profielkeuze. De kans is groot dat ouders een invloed hebben op de profielkeuze van dit meisje. Als wij met onze community, vol inspirerende vrouwen, de ouders kunnen bereiken en laten zien wat voor een geweldige mogelijkheden bijvoorbeeld een Maritiem & Techniek profiel of een Natuur & Techniek profiel later kan geven, dan draagt dit bij aan ons uiteindelijke doel”, aldus Marjorie Woudenberg.

Vrouwen in de Techniek werkt samen met het bedrijfsleven en onderwijs om projecten op te zetten en de aangesloten vrouwen te laten fungeren als rolmodellen.

Online én offline activiteiten

Na de zomer zullen de eerste fysieke activiteiten plaatsvinden. Maar Marjorie benadrukt ook dat online veel mogelijkheden biedt om jonge meiden te bereiken en te inspireren. “Wij zijn erg actief op social media, want online bereiken wij immers goed de doelgroep van jonge meiden en momenteel zijn wij bezig met het opzetten van een online event. In een digitale wereld kunnen wij gelukkig ook op deze manier de nieuwe generatie techniekvrouwen bereiken.”