Horecasuccessen: in gesprek met Wim Jansen over de onschatbare waarde van medewerkers
De horecamedewerker is belangrijker dan ooit! Met het huidige personeelstekort, de kostenstijgingen en de nieuwe jonge generatie op de werkvloer is de horeca flink in beweging. Hoe speel je hierop in als ondernemer, en blijf je als bedrijf overeind? We spraken met Wim Jansen, CEO van L1NDA, over de huidige ontwikkelingen in de branche, welke kansen hij ziet voor ondernemers en waarom de Week van de Horeca belangrijk is voor ondernemers.
Wim, we zijn benieuwd: welke belangrijke ontwikkelingen zie jij voor ondernemers?
In de horecabranche zien we momenteel belangrijke veranderingen die invloed hebben op ondernemers. Allereerst is dit het veel genoemde personeelstekort, een uitdaging waar veel bedrijven mee te maken hebben. Niet alleen concurreert men met andere horecabedrijven om talentvolle medewerkers aan te trekken, maar ook andere sectoren proberen de beste krachten te strikken. Een andere opmerkelijke ontwikkeling is dat de behoefte van de medewerker verandert. Met name de jonge generatie hecht veel waarde aan flexibiliteit, zowel in de indeling van werktijden als in hun persoonlijke ontwikkeling. Ze willen werk dat aansluit op hun leven, in plaats van andersom.
Een andere belangrijke ontwikkeling is de kostenstijging. In de afgelopen jaren zijn de kosten flink toegenomen in de horecasector, wat grote druk zet op de marges van ondernemers. Zo is bijvoorbeeld het minimumloon gestegen, terwijl de vraag stabiel blijft. Ondernemers moeten daarom vaak stricter sturen op personeelskosten om de maand financieel gezond af te sluiten. Het is dan ook cruciaal geworden om goed inzicht te hebben in je personeelskosten, en snel in te kunnen grijpen en de kosten te optimaliseren.
Met het personeelstekort en jong talent op de werkvloer, waar zie jij kansen voor de ondernemer wetende de huidige economische context?
Het is even passen en meten met de nieuwe generatie op de werkvloer. Helemaal in een context waar marges onder druk liggen. Hier zie ik dan ook drie grote kansen om als ondernemer aan de slag te gaan:
1. Wees flexibel
De eerste kans en tegelijk ook het grote sleutelwoord is flexibiliteit. Het zorgt dat je sneller aan kan passen aan veranderende omstandigheden, maar ook de behoeften en eisen van medewerkers. Om in de horeca flexibel te zijn, is het belangrijk om solide planningen te maken, veranderingen te verwelkomen en snel te schakelen als dat nodig is. In een hotel is het bijvoorbeeld belangrijk om te zorgen dat je team multi-inzetbaar is en dat je real-time inzicht hebt in je dagelijkse kosten ten opzichte van de omzet. Daarbij is het ook van belang dat je makkelijk kunt opschalen en afschalen met personeel, om adequaat te reageren op de vraag. Als dit niet lukt met je eigen team, kan je altijd tijdelijk freelancers inschakelen, vaak via je planningsysteem.
2. Wees aantrekkelijk voor jong talent
Een andere kans is het aantrekken van jong talent. We hebben nu te maken met een generatie die goed wil verdienen, maar ook betekenisvol werk wil doen dat plezier geeft. Deze jonge generatie is juist open voor meer dialoog. Ik geef dan ook graag de tip mee om vooral met hen in gesprek te gaan. Vraag naar wat zij belangrijk en leuk vinden in hun rol. Door dit te doen kan je hen op de juiste plek inzetten. Als jong talent gemotiveerd en vol energie voor je werken, worden ze ook ambassadeur van jouw hotel of restaurant en zijn ze in staat om een onvergetelijke ervaring te bieden.
3. Omarm technologie en innovatie
Vandaag de dag hebben ondernemers het geluk dat ze te maken hebben met een jonge generatie die opgegroeid is met digitale media. Digitale apps zijn voor hen vertrouwd en daarbij verwachten ze ook dat werkgevers met de tijd meegaan. Een personeelsplanning app bijvoorbeeld kan hier handig zijn om de beschikbaarheid van medewerkers op te vragen. Dit geeft medewerkers de kans om flexibel te blijven door hun voorkeuren aan te geven en biedt hen meer ruimte om werk en privé in balans te houden. Je kan ook steeds meer inzicht krijgen om je kostenniveau in de gaten te houden, waarbij je makkelijker en sneller kan schakelen. Voorkom ook planning en administratiefouten door je systemen te integreren met elkaar: van planning en uitbetaling tot kassasysteem, laat de technologie voor je werken en verbeter jouw processen.
Door flexibel te zijn, actief het gesprek aan te gaan met jonge medewerkers en digitale innovatie te omarmen, kun je een gezonde marge houden, betrokkenheid vergroten en de kwaliteit van het werk verbeteren. Dit leidt tot mensen die uitblinken in wat ze doen. Als ondernemer kan je je ook focussen op wat je leuk vindt: aan een sterk team bouwen, gasten blij maken en je bedrijf laten groeien!
Laten we het hebben over de Week van de Horeca en waarom L1NDA partner is. Waarom vind jij deze week belangrijk?
Tijdens de Week van de Horeca willen we niet alleen onze successen vieren, maar ook de kracht van flexibiliteit en het aantrekken van nieuw (jong) talent benadrukken in onze bruisende horeca-industrie. We geven graag onze horecatoppers een welverdiend moment in de spotlight voor hun uitzonderlijke prestaties. Want laten we eerlijk zijn, we zijn allemaal hier om het verschil te maken. Een sterk teamverband speelt hierbij een cruciale rol, want samenwerken is vooruitgang. Dit leidt tot duurzame groei en geeft medewerkers de kans om echt in hun kracht te staan. Als laatste tip wil ik dan ook aan ondernemers meegeven, dat het team aanmoedigen erg belangrijk is om hen te laten schitteren!
Over L1NDA
Tijd en geld besparen? Met handige functionaliteiten in L1NDA zoals het planbord, rooster templates en de dienstenmarktplaats, heb je in een handomdraai het rooster klaar! Met de belangrijkste statistieken bij de hand kun je roosteren op basis van budget, en stuur je eenvoudig op winst. Daarnaast koppel je eenvoudig met andere systemen (zoals jouw kassa) en automatiseer je een deel van jouw administratie. En zo eenvoudig is het, L1NDA bespaart jou tijd en geld. En jouw medewerkers? Die kunnen in de app hun beschikbaarheid opgeven, het actuele rooster zien, diensten wisselen en uren bijhouden.
Van budgetteren, naar roosteren, tot urenregistratie en uitbetalen: alles in 1 simpele omgeving. Meer over L1NDA: Neem contact op of bezoek onze website.