Menu

Interview Jeannine Sok - Schrijver Gastologie, Gastspreker, Trainer

Je hebt vorig jaar je eigen boek gelanceerd. Waar gaat het zoal over?

Het nieuwste boek ‘Hoe gastvrij ben jij?’ gaat over gastvrijheid, de theorie en de toepassingen daarvan in de praktijk. Sociale smeerolie, werkplezier en leercultuur zijn belangrijke hoofdstukkken, net als Gastologie. Gastologie is de psychologie van de gast, het gedrag en techniek hoe je het gedrag op een positieve manier kunt beïnvloeden. Gastologie heeft een eigen gastentypologie ontwikkeld. Dat wordt goed ontvangen bij de jonge garde die het vak graag willen leren. Gastvrijheid is namelijk een echt vak en een vak kun je leren. Elk hoofdstuk heeft een onderdeel eten en drinken, daarnaast komen horecaprofessionals en bn-ers aan het woord.

.

Je zet je op verschillende manieren in om te laten zien hoe mooi de horeca is al branche om in te werken. Waarom is dit zo belangrijk voor je?

De horeca is het mooiste vak dat er is. Ik ervaar alleen veel te weinig erkenning door consumenten voor het vak. We mogen meer beroepstrots uitstralen, net als de koks. Door gastvrij gedrag maak je het verschil en komen de mensen graag terug. Gastvrijheid heeft alles te maken met aandacht en sociaal gedrag, de professional maakt het verschil en dat merk je direct. Ik vind het jammer dat het opvalt als de gastvrijheid klopt in een bedrijf, eigenlijk zou dat in elk bedrijf het geval moeten zijn. Het moet opvallen als ze niet gastvrij zijn. Mijn missie is heel Nederland gastvrij! Dat maakt de wereld waarin we leven eens stuk mooier. Mijn missie is nog niet voltooid, dus daarom deel ik graag vol enthousiasme mijn kennis en ervaring om de horecawereld een beetje mooier te maken.

Je hebt een ontzettend leuke eigen podcast, de stamtafel, waarom ben je dit begonnen?

De Stamtafel, de podcast over gastvrijheid ben ik begonnen door een tip van Fu Xing Ke horecaondernemer en eigenaar van Nubberz in Nijmegen. Hij vond het interview dat ik afnam voor mijn boek zo leuk om te horen dat hij zei: “Je moet er een podcast over opnemen.” Dat ben ik gaan doen met heel veel plezier. Aanleiding is het boek, we praten op een ongedwongen manier over het vak van gastvrijheid. Het doel is om kennis en ervaringen te delen en vooral om jonge mensen in het vak te inspireren en te motiveren. Ik vind het bijzonder leuk dat de podcast gebruikt wordt als lesmateriaal op diverse vakopleidingen.

Je was vorig jaar mee met de SVH Meestertour in Zuid – Limburg tijdens de Week van de horeca. Wat staat je hiervan nog het meeste bij?

De SVH Meestertour was een geweldige ervaring. Mooi hoe veerkrachtig de Meesters zijn en positief blijven in een bizarre periode. Over de tour heb ik geschreven voor de Restaurantkrant, dat is terug te lezen via:  https://www.derestaurantkrant.nl/meesterlijk-gastvrij