Menu

Interview Hans Everse

President Gastronomisch Gilde

Ambassadeur gezonde voeding

Je bent een echte horecaman en enorm betrokken bij onze branche. Je maakt je onder andere sterk voor gezonde voeding; hoe doe je dit zoal?

Als je bij bedrijven coaching en advies doet vind ik het belangrijk om meteen het bewustzijn in gezonder aan te wakkeren. Het is goed om stil te staan bij wat we onze gasten voorschotelen, dat moet in eerste instantie lekker zijn uiteraard, maar ook gezondheid, duurzaamheid en afkomst zijn belangrijke onderwerpen om eens onder de loep te nemen. Verder moet er ook wat verdiend worden, dus ook daar moet aandacht voor zijn. 

Je bent Voorzitter van het Gastronomisch Gilde, waarmee jullie je onder andere inzetten voor een verhoogde instroom van chefs. Waarom is dit voor jou zo belangrijk?

We moeten iedereen laten zien dat het een prachtig en leuk vak is (dat doen jullie met jullie initiatief en wij als GG met ons netwerk, de wedstrijden en inspiratie), en er wordt ook hard gewerkt om de arbeidsomstandigheden te verbeteren zie ik om mij heen gelukkig. Daarmee moeten we de interesse voor het vak weer wekken, echter zal het nog even duren voor de nieuwe aanwas de horeca instroomt. Wij allen (het netwerk) moeten hier de schouders onder zetten voor een mooie toekomst. 

Voor Corona hadden we namelijk al een enorme uitdaging met 100000 horecamedewerkers te kort, na Corona zijn daar (voor zover ik heb begrepen) nog 40000 extra tekorten aan toegevoegd wat -of we het nou willen of niet- we gaan zien in onze branche met extra sluitingsdagen, medewerkers vanuit het buitenland en een groei in convenienceoplossingen

R (2)

Jullie staan elk jaar op Gastvrij Rotterdam met het Gastronomisch Gilde. Wat gaan jullie dit jaar uitdragen?

Misschien is het nog een beetje geheim, maar ik kan verklappen dat we een eigen Gilde-wedstrijdarena krijgen op GVR. Hier gaan we een bruisend pakket wedstrijden neerzetten die tevens een link naar de Horecava krijgen en viceversa om gedurende het hele jaar aandacht te verkrijgen voor ons vak. We hebben immers niet voor niets de Nationale Kampioenschappen, het Culinary Team The Netherlands en verschillende nieuwe wedstrijden in ons gamma. 

Binnenkort starten we weer met de verkiezing 'Het leukste horecateam van Nederland'. Welke horecazaken vind jij echte kanshebbers op de titel?

Dat blijf ik altijd een lastige vraag vinden, er zijn zoveel mooie teams. Het gaat hier in mijn optiek vooral om de klik die je met mensen kunt hebben, als de aandacht, de energie en het enthousiasme echt is en mensen plezier hebben in hun vak dan komt dat helemaal goed. Ik zie in Zeeland prachtige zaken met leuke teams, ook op socials jezelf laten zien is belangrijk hierin. Een rijtje dan maar: De Zeezot in Westkapelle, De Olmen in Serooskerke, Pintx in Renesse, De Brass, Katoen en Kale & de Bril in Goes, De Oesterij in Yerseke, de Westbeer in Terneuzen en zo kan ik nog wel even doorgaan… See for yourself!