Menu

Interview Erik - Jan Bausch

General Manager Leonardo Royal Hotel Amsterdam

We zijn als branche al weer een tijd volledig open. Hoe zijn de afgelopen maanden voor jullie geweest?

De afgelopen maanden waren hectisch in vele opzichten. Het Leonardo Royal Hotel Amsterdam is geopend in april 2019 waarna we in maart 2020 voor bijna 1.5 jaar onze deuren hebben moeten sluiten. Dit heeft uiteraard een enorme impact op onze organisatie gehad. Ikzelf ben in juni 2021 aan boord gekomen om het hotel in juli te her-openenen. Sowieso een bizarre ervaring; want een hotel openen doe je normaal gesproken maar een keer 😉. Als je zo lang dicht bent geweest weet je niet wat je qua business kunt verwachten. Ook qua team hadden we de nodige uitdagingen. Waar we voor Corona op 90 FTE zaten, was dit in juni 2021 nog maar 15. Een enorme uitdaging dus, om een goed basis team te formeren waarin we in iedere geval het hotel met minimale bezetting konden draaien. Dat is gelukt en op 20 juli opende we andermaal onze deuren. De business trok snel aan en na de lockdown van eind december, begin januari, hadden wij het geluk de hoofd accomodatie te zijn van het UEFA Euro Futsal (EK zaalvoetbal). Alle teams die in Amsterdam speelden hebben in die 3 weken bij ons overnacht.

Sinds alles weer volledig open is zien we het hotel in commercieel opzicht heel goed doen. Onze core business zijn internationale meetings en events gelet op onze 490 kamers en 1200 m2 event space. Ik ben dan ook zeer positief gestemd over de toekomst. En passant hebben we nog een nieuw restaurant concept ontwikkeld, LEO’s International Flavors, een longstay concept opgezet, The City Resident, en een samenwerking met Regus aangegaan. Kortom, stil zitten kennen we niet 😊

Jullie hebben een groot team, waarbij behoud van personeel van groot belang is. Wat is jullie sleutel tot succes hiervoor?

De grootte van het team valt relatief mee. We hebben met name sinds de her-opening en tijdens het grote UEFA event in januari gebruik gemaakt van onze collega hotels in Nederland. Zo hadden we in die drie weken van het toernooi maar liefst 70 collega’s uit het hele land bij ons werken. Dat was wel heel erg bijzonder.

Daarnaast hebben we diverse mooie talenten programma’s voor onze medewerkers, een heel divers aanbod van trainingen in het Leonardo Development Lab en bieden we HBO trainees een heus Tailor Made Traineeship aan met een parrallel programma naast de stage in het hotel. Verder hebben we recent onze arbeidsvoorwaarden aangepast zodat onze medewerkers de waardering ook echt gaan voelen in hun portemonnee. Zo hebben we oa. weekendtoeslagen ingevoerd en betalen we overuren iedere maand netjes uit in plaats van dat je de uren op spaart. De eerlijkheid gebied wel te zeggen dat retentie van medewerkers een continue proces is en een samenspel is van allerlei factoren. In ons vak moet je gewoon ook een hoop lol kunnen maken tijdens je werk. We werken nu eenmaal in en branche waar flexibiliteit wordt verlangd, maar wij kunnen op onze beurt dan ook weer flexibiliteit bieden; het moet wel 2 kanten op werken.

Merk je dat het moeilijker is om nieuwe medewerkers te vinden dan voor corona?

Voor Corona was er ook een enorme arbeidskrapte; maar die is nu nog wel een stuk krapper geworden. Gelukkig zijn er nog steeds heel veel professionals die in onze mooi branche willen werken of, na een uitstapje elders, er achter komen dat de hotellerie toch wel erg mooi en dynamisch was. Ik kan wel zeggen dat recruitment en retentie onze grootste aandacht hebben. Gelukkig helpen bovenstaande voorwaarden hierbij.

 

We zijn gestart met de verkiezing Het leukste horecateam van Nederland. Waarom vind jij dat jullie het leukste horecateam van Nederland zouden kunnen zijn?

Als internationaal hotel hebben wij ook echt een internationaal team. Met een klein team een heel groot hotel weer openen was een enorme prestatie. We zijn nog niet op de personeelsbezetting waar we naar toe zouden willen groeien, maar hard op weg zijn we wel. Ik ben dan ook super trots dat dit gelukt is en we met het hotel weer toonaangevend in Amsterdam kunnen zijn.