Menu

Hoofd Beroepspraktijkvorming Horeca bij Albeda Horecacollege


Je bent Hoofd Beroepspraktijkvorming Horeca bij Albeda Horecacollege. Doen jullie nu ook aan een vorm van afstandsleren? Geen praktijklessen natuurlijk?

Na het bericht op zondag 15 maart dat de scholen direct dicht gingen voor onderwijsactiviteiten was het voor iedereen schakelen. Vakcollega’s missen de dynamisme omgeving in onze praktijkkeukens en schoolrestaurants. De energie van studenten in een klaslokaal of praktijkruimte wordt gemist. Omdat we vakmensen opleiden is het opdoen van praktijkervaring essentieel, daarom schakelden wij al snel om van onderwijs in een lokaal of in de beroepspraktijkomgeving naar volledig digitaal onderwijs ofwel Leren op Afstand. Bewonderenswaardig om te zien hoe snel docenten en studenten hun weg vinden op dit digitale platform. Een praktijkdocent les zien geven vanuit de woonkamer, achtertuin of zolderkamer is nu het nieuwe normaal. Neemt niet weg dat onze bpv-coördinatoren vooral het persoonlijke contact met leermeesters en studenten missen tijdens de bedrijfsbezoeken.

Veel stages zijn stopgezet, merken jullie dit ook? Is er iets wat de stagiaires alsnog zouden kunnen doen in de tussentijd?

Ja, veel stageplekken zijn komen te vervallen. Albeda heeft ervoor gekozen dat stages en examens zoveel als mogelijk doorgang moeten vinden, zolang de richtlijnen van het RIVM worden opgevolgd. Beroepspraktijkvorming en praktijk vormen de basis van ons onderwijs. Indien studenten, vanwege de maatregelen nu geen stage kunnen lopen, versoepelen we de verplichte stage-uren. We motiveren hen om aan hun stageopdrachten te blijven werken.  Bpv-coördinatoren en bpv-begeleiders hebben hard gewerkt om bezorgde bedrijven, studenten en ouders te woord te staan. Iedereen houdt op allerlei manieren vinger aan de pols, met als gezamenlijk doel ervoor te zorgen dat onze studenten geen achterstand oplopen.
Het is waardevol om te zien dat ondernemers verantwoordelijkheid blijven dragen voor hun rol als praktijkopleider, ondanks deze onzekere situatie.

Ook voor studenten is het soms lastig schakelen. En worden soms andere werkzaamheden van ze verwacht dan ze gewend zijn. Mijn advies is blijf met ze in gesprek en leg uit wat het belang is. Ik merk dat deze generatie juist wil meedenken.

Met de sluiting van de horeca zijn er veel initiatieven opgestart om elkaar te helpen. Van een buurtapp voor afhaalmaaltijden tot de cadeaubonnen actie #Helpdehoreca; de saamhorigheid is groot.

Heb jij een favoriet initiatief wat je er echt uit vindt springen?

Persoonlijk vind ik de cadeaubonnenactie: #helpdehoreca een heel krachtig initiatief met een mooie collectieve boodschap. Er voor elkaar zijn krijgt zo handen en voeten. Uiteraard heb ik zelf ook een waardebon gekocht. Ik hoop van harte deze bon snel te kunnen gebruiken.

Je bent persoonlijk actief betrokken bij de Nationale Techniekdag. Deze dag is vanzelfsprekend uitgesteld totdat de horeca weer helemaal open mag. Wanneer verwacht jij dat wij onze landelijke feestdag voor de horeca weer kunnen vieren?

Een datum bepalen is nu lastig, maar dat de Nationale Horecadag op termijn gevierd moet worden is zeker! Voor nu is het belangrijk dat je oog hebt voor deze onwerkelijke situatie en wat de impact van het coronavirus heeft op de samenleving en dierbaren om je heen. Daarna moeten we zeker vooruit kijken. Juist met het initiatief van de Nationale Techniekdag laten we zien hoe mooi onze sector is. Door de crisis denk ik dat de samenleving het belang van de functie van horeca scherp op het netvlies heeft staan. Albeda Horecacollege blijft zeker meedoen om potentiele studenten te enthousiasmeren voor de horeca!

Wat ga jij als eerste doen als de horeca weer open is?

De verleiding is groot om meteen een terras op te zoeken en samen met familie en vrienden te genieten van een goed glas bier, maar de prioriteit ligt bij onze studenten. We zullen alle zeilen bij moeten zetten om onze studenten zonder stage of baan weer aan het werk te krijgen. We bereiden ons daar nu al op voor want dat wordt een uitdagende klus. Zodra iedereen op zijn plek zit, maak ik gebruik van mijn horecavoucher.  

Door onze directie en onderwijsteams wordt enorm meegeleefd met studenten en leerbedrijven. We zijn er trots op hoe iedereen zich heeft aangepast in deze nieuwe situatie. Het is in ieders belang dat de horeca zo goed mogelijk uit de strijd komt. Wanneer we op deze manier blijven samenwerken komen we door deze crisis heen. Houd vol en steun elkaar!

Gastvrije groet,

Jan Rijksen