Menu

Directeur Stenden Hotel Management School

Als directeur van Stenden Hotel Management School merk je vast en zeker de impact van de corona crisis. Wat is voor jullie de grootste verandering geweest?

De grootste verandering is denk ik toch wel dat we het ‘live’ contact met onze studenten en met elkaar kwijt zijn. Hospitality is natuurlijk bij uitstek de branche waar het gaat om intermenselijke vaardigheden en contacten en precies dat is wat we nu in deze tijd moeten ontberen met elkaar en dat is voor ons en onze studenten echt even zwaar schakelen.

Hoe zijn jullie omgegaan met het plotseling stopzetten van stageplekken door horecabedrijven?

Voorop stond voor ons de gezondheid van onze studenten en dat betekende dat we 700 studenten, in alle paniek van de lock downs over de gehele wereld, terug moesten halen naar Nederland. Daar hebben we ons meteen volledig voor ingezet. Daarna kwam de fase dat het duidelijk werd dat stageplaatsen voor lange tijd zouden verdwijnen door het zware weer waar onze hospitality partners in terecht kwamen en het feit dat studenten niet naar het buitenland konden. Hierdoor zijn we meteen aan de slag gegaan met een online Industry fair www.stendenindustryfair.com waar de branche (voornamelijk Nederlandse bedrijven) in contact kan komen met potentiele stagiaires. Ook vullen we stages anders in en proberen we met de branche mee te denken waar we hen met jong talent kunnen ondersteunen in hun ‘come back’ in de maatschappij, dus ook research, onderzoek etc.

De hospitality branche wordt hard getroffen in deze crisis. Maar ondanks deze zware en onzekere tijden, blijft het een feit dat 500 gemotiveerde Stenden Hotel Management studenten in september klaar staan om aan hun management stage te beginnen en zijn extra gemotiveerd om de branche verder te helpen.

Jullie hebben onlangs de Stenden Hotel Management School Masterclasses gelanceerd, wat direct erg goed is ontvangen. Wat houden online masterclasses precies in?

De masterclasses van www.StendenHMS.TV ligt in het verlengde van de studies aan de hotelschool. Met die achterliggende gedachte hebben we het online videokanaal ontwikkeld. Naast de masterclasses hebben we ook programma’s zoals ‘Hotello Talks’, ‘horecaweetjes’ en ‘do’s and don’ts in de horeca’.

De master classes worden gegeven door alumni, stagebedrijven en docenten. Het is mooi om te zien dat iedereen belangeloos mee werkt en hun kennis deelt.

Daarnaast biedt StendenHMS.tv online streaming, waarmee onder andere live lesgegeven kan worden. Het online volgen van colleges, presentaties of een webinar past bij deze tijd. Op deze manier kan iedereen kennis vergaren en kunnen bijvoorbeeld studenten lessen volgen als ze om bepaalde redenen, zoals het coronavirus, niet naar school kunnen.

Wij zijn van mening dat we in de huidige situatie moeten omdenken, creëren en innoveren, we zien dat onze relaties en belanghebbenden veel initiatieven ontwikkelen, zodat onze studenten hun opleiding kunnen voortzetten ondanks dat ze thuis opgesloten zitten. We zijn erg blij om dat te zien dat het succesvol is.

Is dit enkel voor jullie studenten of ook voor andere geïnteresseerden?

Stenden Hotel Management School heeft het een online televisiekanaal gelanceerd voor haar studenten, docenten, alumni en het werkveld.  www.StendenHMS.TV , is om met elkaar in contact te blijven in deze uitdagende periode. Het is een open kanaal. Iedereen kan ze volgen. Niet alleen onze studenten, maar ook andere geïnteresseerden met name uit de horeca. Dit tv-kanaal is een ideaal platform om kennis over het vak en de branche met elkaar te delen, bij uitstek in deze tijd, waar wel elkaar hard nodig hebben.

Wat zou jij zeggen tegen al die jongeren die straks een opleiding moeten kiezen, maar gezien de huidige omstandigheden twijfelen of een hospitality management opleiding nu wel de juiste keuze is?

Ik zou haast willen zeggen, juist nu is het de juiste keuze! De Hospitality branche heeft game changers nodig om weer terug te komen de komende jaren. De wereld van vandaag vraagt om mensen die zowel dienstverlenend als leidinggevend talent bezitten: hostmanship! Ofwel: ‘de kunst om andere mensen het gevoel te geven dat ze welkom zijn’ en dat reikt ook nog eens veel verder dan alleen de hospitality branche.

En vergeet niet, komende lichting 2020 gaat de geschiedenisboeken in. Geen eindexamen doen, toch slagen en dan kiezen voor de Hotel Management opleiding. Beter gemotiveerde hotelschool studenten kunnen we ons niet wensen.

Ik wil graag voorkomen dat deze generatie de rest van hun leven te horen krijgt ‘niet echt geslaagd te zijn’ doordat ze geen middelbare school examen deden. Voor ons zijn de komende studenten bijzonder geslaagd in alle opzichten!

Wat ga jij als eerste doen als de horeca straks weer open mag?

Ik had nooit gedacht ze zo te missen omdat ik er voor de crisis wekelijks in de horeca verbleef vanuit mijn rol op de Hotelschool. Maar zoals met alles dat ‘normaal’ leek voordat we het woord Corona leerde kennen, ben ik hen nog meer dan ik al deed gaan waarderen. Wanneer ons eigen restaurant van Stenden Hotel Management School, die breng ik als eerste een bezoekje! Daarna ga ik zoveel mogelijk onze stagebedrijven bezoeken.  En uiteraard met mijn gezin ons favoriete restaurants bezoeken. Als horecagezin missen we het ontzettend.