Menu

Hoi! Ik ben Marleen

Leeftijd               25 jaar  

Studie                 Middenkader Engineering Werktuigbouwkunde niveau 4

Werkt als            Lasser

Vertel eens Marleen hoe ben jij in de techniek gekomen?

Voor een technische opleiding kiezen was voor mij vanzelfsprekend, ik was goed in wiskunde, scheikunde en natuurkunde en daarbij zat mijn vader ook op dezelfde opleiding.

Echter begon mijn interesse al vroeg, ik hield en hou nog steeds van bouwen en dingen maken. We hebben bij ons huis ook dieren en van jongs af aan hielp ik al mee aan het maken van hekken of het repareren ervan. Verder is er hier altijd een jaarlijkse optocht met Gondels in het dorp. Deze boten moeten dan onder allerlei bruggen door kunnen en ja, daar moet je wel een oplossing voor vinden zodat je boot toch er mooi uitziet maar ook de hele optocht kan doen. Ik vind het heel leuk om daarvoor nieuwe concepten te bedenken en deze dan uit te voeren, je hebt er altijd veel creativiteit voor nodig!

Naast het bouwen heb ik nog een passie en dat is Colorguard. Het is niet heel bekend in Nederland maar het is dans die je met vlaggen doet. Ik heb dit op hoog niveau gedaan en een paar jaar geleden heb ik dit zelfs op wereld niveau wedstrijden gedaan. En weet je waar ik erg naar uit kijk? Ik ga binnenkort Colorguard lesgeven, nou dat vind ik toch wel echt geweldig!

Verder vind ik het leuk om lekker bezig te zijn met mijn make up 🙂

Hoe ben je erachter gekomen dat je lassen leuk vindt?

De opleiding die ik gekozen had leid je voornamelijk op voor kantoor gerelateerde posities, zoals; Tekenaar of voorman etc. Echter kwam ik tijdens mijn studie er al gauw achter dat ik graag in de uitvoer wilde werken. Het begon op de open dag toen ik voor een studie keuze stond.
Op die dag mocht ik in een simulator lassen en de docent die daarbij stond vertelde dat ik de hoogste score had van de dag. Hij was erg enthousiast en zei dat ik dit echt moest proberen.

Ik kreeg basis kennis van lassen mee in mijn opleiding. Echter door mijn nieuwsgierigheid heb ik in  mijn opleiding met leerlingen die de las opleiding niv. 2 hadden gedaan leren tig lassen.  

Verder kreeg ik tijdens mijn leerplekken de mogelijkheid om lassen verder te ontwikkelen. Ik vind het werk ontzettend leuk omdat ik erin kan groeien, het blijft me uitdagen en de mensen om mij heen groeien ook verder.

Hoe ziet een dag op je werk eruit?

Bij ons in het bedrijf zijn er verschillende afdelingen die allemaal aan één product werken. Een product gaat langs alle teams en het begint met:

  • De zagers – die zagen alles op maat
  • De fitters zetten alles in elkaar
  • De Lassers zorgen dat alle onderdelen van lasnaden worden voorzien
  • De Controleurs zij kijken of alles goed haaks staat en of alles goed door is.
  • Daarna wordt alles schoongemaakt en ingepakt

We werken aan producten die gebruikt worden in de voedingsindustrie en vandaar dat het ontzettend belangrijk is dat alles voldoet aan de hygiëne maatregels.  

Een dag van mij ziet er als volgt uit:

  • Omkleden op werk – in klok systeem
  • Dan gaan we naar onze werkplekken en dan het gas aanzetten
  • en beginnen maar….
  • De Fitters leggen nieuwe werk bij me neer en we bespreken ook wat er moet gebeuren. (we overleggen veel want de elementen passen niet altijd perfect en dan bespreken we dat)

Het goede contact met mijn collega’s vind ik echt heel fijn op werk, hierdoor kunnen we alleen maar een beter product afleveren.

In de afgelopen 5 jaar ben ik heel erg gegroeid. Ik was het eerste meisje dat als lasser binnen kwam binnen het bedrijf. Ik wilde graag presteren en zag veel obstakels voor me en wilde geen fouten maken. Echter zei mijn begeleider: “nou als het krom is dan doen we de brander erop en dan lossen we het op.” Hierdoor werd ik veel zekerder in mijn werk en dat hielp mij om mezelf goed te ontwikkelen.

Hoe begeleidt jij leerlingen?

Ik doe voornamelijk het leidingwerk, kleine diameter tot aan grote diameter en hier zijn niet veel mensen in gespecialiseerd, vandaar dat ik veel leerlingen begeleidt.

Als ik een leerling begeleidt dan mogen ze de eerste 10 tot 13 weken proeflassen (dat zijn dan stukken die afgezaagd zijn waarop ze kunnen oefenen.) Dan begint het echte werk. Wanneer ze zelf alles lassen zorg ik dat ik alles nog eens nakijk en mocht het niet goed gegaan zijn dan repareer ik het weer.

Veel leerlingen zijn onzeker in het begin, dus als tip zeg ik dat ze aan het begin een foto van hun lasnaden moeten maken. Wanneer ze dan weer verder in hun stage zijn dan vraag ik ze om hun foto van het begin te bekijken. Dan kunnen ze zelf zien dat ze al heel veel geleerd hebben.

Als ze er even doorheen zitten, dan zeg ik tegen ze: “Je presteert tot je plafond maar in het plafond zit nog een luikje en daar kan je ook doorheen, kijk dan eens wat er dan gebeurt.”

Wat vind je het leukste van je werk?

Het samenwerken met andere mensen en dat ik mezelf elke dag zie groeien! Het klinkt gek maar mijn werk is voor mij mijn ontspanning.

Als jij de mogelijkheid had om een klas met scholieren te inspireren, hoe zou je dat doen?

Je kunt meer dan jezelf denkt. Door te blijven oefenen en door te gaan heb je veel meer in je mars. Het mooie aan lassen is dat je altijd kan blijven groeien. .