Menu

Ricardo Eshuis – Directeur Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH)


Je bent Directeur van Stichting Vakbekwaamheid Horeca, veelal bekend als SVH. De Nederlandse horeca kent jullie van de diverse examens, certificaten, maar ook van de SVH Meesters. Is er nog iets wat jullie doen, maar waar we jullie nog niet zo goed van kennen?

We zijn net OAD: je ziet ons ook overal. De meesten kennen SVH van sociale hygiëne (hét verplichte diploma) en van de leermeesters. We doen arbeidsmarktonderzoek in de horeca dat we jaarlijks organiseren met KHN. We examineren per jaar een paar duizend leermeesters. Logisch dat we dan ook leermeesterdagen organiseren met FNV Horecabond. Maar het meest in het oog springend is wel onze online leeromgeving SVH Horecatalent, gemaakt voor leren en werken op de werkvloer. Het wordt gebruikt in het reguliere mbo onderwijs, maar ook in particuliere opleidingen. Tevens zijn er veel bedrijven die met SVH een eigen academy hebben ingericht: de basis is dan Horecatalent, aangevuld met eigen content van bijvoorbeeld hotels of bepaalde ketens.

Het corona – virus heeft ook de horeca hard geraakt en het zijn ongekend zware tijden voor de horecaondernemers. Gelukkig zijn er veel initiatieven ontstaan om de ondernemers te helpen. Welke initiatieven springen er voor jou het meeste uit?

Je merkt dat deze crisis creativiteit en ‘liefde’ losmaakt. Er zijn landelijke initiatieven en buurtacties. In mijn eigen buurt hebben we in de straat een supportactie voor onze locals opgezet: dus bestellen bij de restaurants in de buurt. Het is echt grappig: Jacobz doet het helemaal zelf: je appt jouw interesse om te bestellen naar de zaak en je ontvangt het weekmenu. Op de dag zelf app je dan jouw bestelling die je zelf moet afhalen. En neem vooral je eigen tupperware mee: dat scheelt plastic. Ik hou ervan. Landelijk gezien vind ik vooral de initiatieven om verspilling van voedsel tegen te gaan erg sterk. Een mede-initiatief van SVH Meesterkok Edwin Kats (en vele anderen) die als ‘Dank voor de goede zorg’ met vrijwilligers van zijn restaurants Noble* en Noble Kitchen* en ingehuurde zzp-ers 1.000 gratis maaltijden per dag bereid voor de sterren van de zorg. Ook mooi is  #Cannibalesociale waarbij zorgmedewerkers een gratis maaltijd kunnen afhalen bij twee vestigingen van Cannibale royale in Amsterdam met o.a. ‘saved soup’ van overgebleven (en goede) producten.

Specifiek voor de horecaondernemers zijn veel landelijke initiatieven ontwikkeld:  #Helpdehoreca  waarbij je cadeaubonnen kunt kopen om later, als het corona virus meer onder controle is, te verzilveren.

Jullie hebben onlangs de gratis SVH StayHomeHospitalityAcademy gelanceerd. Wat is dit precies?

De klap van de sluiting kwam hard aan. Wat kun je doen als horecamedewerker als je thuis komt te zitten? Daarom hebben we tijdelijk onze e-learning opengesteld: het grootste platform voor horeca e-learning. Voor de meest voorkomende functies hebben we dit opengesteld. De oproep om thuis te blijven willen we vanuit SVH op deze manier ondersteunen. Ons kantoor, waar 30 mensen werken, is op vier mensen na leeg. Alle ondersteuning vindt vanuit huis plaats.

Je kunt licenties individueel aanvragen maar ook voor bedrijven. We hebben nu al tientallen bedrijven geholpen een eigen academy op te zetten. Het mes snijdt aan twee kanten. Medewerkers kunnen werken aan hun kennis en skills zodat zij straks nog beter presteren op de werkvloer. De andere kant is dat mensen nu kennis kunnen maken met hoe e-learning kan bijdragen aan het verhogen van vakbekwaamheid. We passeren makkelijk de 10.000 licenties (in twee weken). Dan tellen we de grote bedrijven even niet mee. Extra leuk: je ontvangt een bewijs van deelname wanneer je een e-learning met goed resultaat afrondt.

Mooi is ook dat veel mensen nu vragen of ze straks praktijkexamen kunnen doen. We zijn nog aan het nadenken over een passend aanbod.

Heb jij nog tips & tricks voor alle horecamedewerkers die nu thuis zitten?

Zeker. Hou je aan de richtlijnen van het RIVM! Dat als eerste. Maar vooral: ga lekker door met e-learning van SVH. En bedenk hoe je straks verder wil. Ook leuk om te doen: deel je kennis. Heb je een specialiteit: maak een filmpje en deel het. Want delen is lief. Juist nu.

Wat is het eerste dat jij gaat doen zodra de horeca weer open is?

Een fluitje met bitterballen bestellen bij mijn buurtkroeg. Man wat mis ik dat. En als lunch een club sandwich.