Menu

Wim Jansen van L1NDA over het personeelstekort en de veerkracht van de horecaondernemer

De afgelopen maanden waren bewogen en bijzondere maanden voor de horeca. We spraken met Wim Jansen, CEO van L1NDA, over de veerkracht van de horecaondernemer, de nieuwe successen en ook de bijbehorende uitdagingen.

Als een van de grootste plannerapps van Nederland, wat zijn opvallende ontwikkelingen in de horeca op dit moment?

Het allerbelangrijkste wat we de afgelopen maanden hebben gezien is de ongekende veerkracht van de horecaondernemer. We zien in heel Nederland dat bedrijven uit verschillende  branches, aan het groeien zijn de afgelopen maanden. Deze groei laat zien dat ondernemend Nederland bezig is met zijn inhaalslag. Én de cijfers laten zien dat de horecabranche de grote koploper is in deze opmerkelijke groei: zo zagen we dat er afgelopen maanden bijna 40% meer horecamedewerkers ingepland werden. Na alle tegenslagen van de afgelopen paar jaar laat deze trend zien hoe veerkrachtig de horecaondernemer is! Dat blijft bijzonder.

Je noemt dat er meer medewerkers worden ingepland, maar een veel gehoord probleem is toch wel het personeelstekort. Zien jullie dit ook?

Ja, dit probleem zien en horen wij inderdaad. Een groot deel van onze klanten zijn horecaondernemers, waardoor wij in nauw contact staan met de horecabranche. We horen van veel van onze klanten dat het erg lastig is om goede collega’s te vinden: veel horecabedrijven zijn personeel verloren afgelopen jaren door de uitstroom naar andere sectoren. In combinatie met de drukke zomer zorgt dit voor een hele lastige situatie. Het nijpende personeelstekort grijpt ons dan ook zeker aan.

Heb je tips voor de horeca hoe ze dit probleem kunnen oplossen?

Vanuit persoonlijke ervaring zou ik zeggen dat oog voor je medewerkers van groot belang is. In de hectiek van het dagelijks ondernemers bestaan vergeten we soms om aandacht te besteden aan het personeel. Dit is van groot belang: een gelukkige en tevreden medewerker is loyaal en zal minder snel bij je weggaan. Het is dus belangrijk om te blijven investeren in je huidige medewerkers en een fijne werkplek te bieden. Communicatie en transparantie zijn hierin ontzettend belangrijk. Oog voor de werknemer is dan ook iets wat echt ten grondslag ligt aan L1NDA. Ons motto is dan ook: “mensen eerst, altijd”. Vandaar ook de “1” in L1NDA, menselijkheid staat bij ons op de eerste plek. Wanneer je meer aandacht hebt voor je medewerker zullen ze zich meer gezien en gehoord voelen, dit vertaalt zich direct naar minder uitstroom.

Is er ook iets wat jullie als L1NDA zijnde doen om een oplossing aan te dragen voor het personeelstekort?

Zoals ik al noemde staan we in nauw contact met de horecaondernemers. Het was voor ons dan ook belangrijk om zo snel mogelijk een oplossing te bieden voor dit probleem, om zo de ondernemer tegemoet te kunnen komen. Een groot deel van het personeelstekort kunnen we helaas niet oplossen met vast personeel, omdat het personeel er simpelweg niet is. Daarom hebben we gezocht naar een andere oplossing: de gaten in je rooster opvullen met freelancers. Hiermee is onze samenwerking met YoungOnes tot stand gekomen. YoungOnes is een uitzendbureau met een netwerk  van meer dan 350.000 freelancers. Door onze samenwerking kun je vanuit de L1NDA planner heel gemakkelijk freelancers inroosteren wanneer je open diensten hebt. We zijn het enige systeem waarbij dit van binnenuit gaat, waardoor de ondernemer vanuit zijn rooster alle diensten kan vullen in één platform. Om de ondernemer tegemoet te komen hebben we deze samenwerking gratis gemaakt. We hopen hiermee een deel van het probleem voor de horecaondernemers op te lossen of in ieder geval te verlichten.

Is er nog iets wat je tegen de horeca wilt zeggen?

De horeca heeft afgelopen jaren veel voor de kiezen gekregen. En ondanks de nieuwe problemen, zoals het personeelstekort, moeten we focussen op hoe geweldig de horecaondernemer zich heeft herpakt afgelopen maanden. Dat brengt mij eigenlijk op een van de kernwaarden van L1NDA: vier alles! We mogen echt trots zijn op hoe de horeca zijn inhaalslag heeft gemaakt en veerkracht heeft laten zien. En daar hoort natuurlijk ook het personeel bij. Het horecapersoneel heeft zich van zijn sterkste kant laten zien afgelopen maanden. Dat bewijst maar weer, zonder goed personeel zijn we nergens. Dat is waar deze week ook om draait: het vieren van de horeca en zijn personeel. Dus wees trots en proost op jou en je team!  Zet je team nog extra in het zonnetje, door ze aan te melden voor hét leukste horecateam van Nederland!

L1NDA planner is opgericht in 2007 en sindsdien uitgegroeid tot een van de grootste plannerapps van Nederland. Meer dan 3.500 bedrijven en 110.000 professionals plannen dagelijks met L1NDA.